De zomer is voorbij, buiten is de herfst al duidelijk zichtbaar. In de tuin is genoeg te doen tijdens deze periode! Wij geven u graag een aantal tips voor het tuinonderhoud in de herfst.
1. Herfstbloeiers in de tuin
Nu de zomer voorbij is betekent dit niet dat u niet meer kunt genieten van bloeiende beplanting in de tuin. Houdt rekening met verschillende bloeitijden van uw beplanting. In de herfst bloeit bijvoorbeeld de Aster, Liriope of Herfstanemoon. Onze hoveniers geven u graag advies over de verschillende bloeitijden van de beplanting.
2. Vijveronderhoud
Houdt de vijver schoon in de herfst. Gevallen bladeren die in uw vijver terecht komen kunnen gaan rotten, net als plantresten van dode beplanting. Verwijder deze zo veel mogelijk uit uw vijver om een goede waterkwaliteit te behouden.
3. Snoeien van hagen en snoeivormen
In de herfst kunt u uw hagen en snoeivormen snoeien in de gewenste vorm. Aan het einde van de herfst gaat de beplanting in rust en zal het niet opnieuw uitgroeien. Wanneer u nu nog snoeit, geniet u de gehele winter van een strakke haag.
4. Aanbrengen van bloembollen
Het is echt voorjaar als de bloembollen opkomen. De voorpret begint al in het najaar, wanneer u de bloembollen kunt aanbrengen in de grond. Let op dat u de bollen niet te diep of te ondiep in de grond zet. Elke soort heeft zijn eigen voorkeur.
5. Verplaatsen van beplanting
Stonden sommige planten niet naar uw zin? Of stonden planten niet op de juiste plaats? Nu is de tijd om de beplanting te verplanten naar de juiste plaats in de tuin. Pas op dat u de plant voldoende uitsteekt, zodat er voldoende wortels in de kluit aanwezig blijven.
6. Tuinkruiden
Een eetbare tuin is ‘hot’. In veel tuinen zijn kruiden terug te vinden. Wilt u ook in de winterperiode kunnen oogsten? Steek de kruiden uit de tuin en plaats ze binnen in een pot of bak. Vergeet niet van tijd tot tijd water te geven!
7. Gazon afharden voor de winter
Door uw gazon aan het einde van het groeiseizoen te bemesten, is het beter bestand tegen ziektes en mosvorming. Bovendien herstelt het gazon zich dan beter na vorst, sneeuw en betreding. Ook zorgt een gezonde grasmat in de winter voor een goede hergroei van het gras in het voorjaar.
8. Afsluiten van de beregening
Om te voorkomen dat er vorstschade ontstaat aan uw beregeningsinstallatie of waterelement, is het belangrijk om de beregening af te sluiten voor de winterperiode. Tijdens deze werkzaamheden wordt onder andere de pomp uitgeschakeld en het water onder druk uit de leidingen geblazen. Zo wordt vorstschade voorkomen en kan de installatie in het voorjaar weer eenvoudig in werking worden gesteld.
Heeft u zelf geen tijd voor het onderhoud, of wilt u het laten uitvoeren door vakbekwame hoveniers? Neem dan contact met ons op.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer