De laatste maand is er een explosieve stijging van het aantal meldingen van kaalgevreten buxushagen en vormen in de regio Hoeksche Waard, Rotterdam en Brabant. De grote veroorzaker van dit slechte beeld is de buxusrups.
De buxusmot (Glyphodes perspectalis, syn Diaphania perspectalis), komt van oorsprong uit Azië en is sinds enkele jaren actief in West-Europa. De rupsen van de buxusmot kunnen in korte tijd veel vraatschade aanrichten. Planten kunnen zelfs volledig worden kaalgevreten. Opvallende symptomen zijn dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’.
De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten. Van ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt de eerste generatie motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus volgroeid. Vaak wordt de schade dan pas goed zichtbaar doordat delen van de plant kaal worden. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten uit. De daaruit voortkomende rupsen blijven van de buxus eten tot ze in oktober in winterrust gaan.
Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Voor zover bekend komt de buxusmot in Europa overigens alleen voor op buxus en laat ze andere planten ongemoeid.
De schade aan de buxus kan worden beperkt door de buxus in april of mei te controleren en de eventueel aanwezige rupsen te verwijderen. Daarmee wordt de toename van de populatie in de zomer voorkomen. Een doeltreffend alternatief is om de planten te laten behandelen met bestrijdingmiddel, waardoor de buxusrups geen kans krijgt om schade aan te richten.
Laat u de bestrijding liever aan vakmensen over? Neem gerust contact op!
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer