« Terug

Wat is kandelaberen?

Boom kandelaberen.jpg01 mrt

Kandelaberen is een snoeitechniek, waarbij de takken van een boom afgezaagd worden waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar krijgt.

Vroeger werd kandalaberen van een boom vanuit praktisch oogpunt gezien als een vorm van houtoogst. Tegenwoordig zijn er verschillende redenen om deze ingreep toe te passen.
Deze bestaan onder meer uit:

Gezondheidsredenen Wanneer storm of vergravingen een boom zwaar hebben aangetast en het wortelgestel is aangetast, kun je de keuze maken om te kandelaberen. Hier zou de ingreep de redding van de boom kunnen betekenen. Ook bij zoutschade is kandelaberen een goede toepassing. 

Noodgreep Kandelaberen kan ook wanneer de boom in de kroon te groot wordt voor zijn toepassing, of als de boom te veel licht wegneemt. Ook wanneer er veel dood hout in de boom aanwezig is, kan het verstandig zijn om de boom te kandelaberen. Dit komt bij Treurwilgen regelmatig voor. 

Wanneer je een boom kandelabert, zal deze zoveel mogelijk weer uitgroeien tot zijn natuurlijke vorm. Echter hoe ouder de boom, hoe kleiner de kans dat dit herstellend vermogen succes heeft. Je blijft vrijwel altijd de kandelabereffecten aan de boom zien, omdat de gesteltakken uitlopen met veel nieuwe scheuten. In een natuurlijke groei zouden de gesteltakken uitgroeien tot lange, zware takken.

« Terug

Scroll naar boven