« Terug

Tuintips voor het najaar

Egel in de tuin.jpg26 okt

Onze hoveniers geven u graag een aantal bruikbare tips, welke werkzaamheden gedaan kunnen worden in het najaar.


Egels

Egels gaan in deze periode op zoek naar een plek voor de winterslaap. Ze maken hun nest graag in een hoop bladeren of takken. U kunt hier rekening mee houden als u de egel wilt helpen tijdens de winterperiode, door in een stil hoekje een hoop met bladeren te maken. Hier kan de egel zich nestelen voor zijn winterslaap.

Kuipplanten

Kuipplanten zijn gevoeliger voor de vorst. Daarom adviseren wij om de kuipplanten binnen te zetten, in een ruimte met een temperatuur tussen de 5 en 15 °C. Het is hierbij van belang dat de planten voldoende licht krijgen gedurende deze periode. Let erop dat de plantkluit niet te nat staat tijdens de winter. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.

Bladvrij maken
Gazon    Tijdens deze periode van het jaar valt het blad van de bomen en waait op het gazon. Als uw gazon bedekt is met bladeren, krijgt het gazon minder licht en ‘verstikt’ het gras. Het is dus van belang dat het gazon bladvrij gehouden wordt in deze periode.

Groenblijvende planten en bodembedekkers    Verwijder het blad van groenblijvende planten en bodembedekkers omdat een dikke laag blad schade geeft aan het gewas. Groenblijvers hebben ook in de winter lucht en licht nodig.

Vijver    Haal ingewaaid blad en afgestorven plantendelen uit de vijver, dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Een laag organisch afval op de bodem vergroot de kans op verzuring van de vijver waardoor niet alleen uw overwinterende vissen het moeilijker zullen krijgen, maar ook de kans op algenproblemen en slechte plantengroei toeneemt in het voorjaar.

Bloembollen

Voorjaarsbollen kunnen nu aangebracht worden in de grond. Plaats de bollen 2 tot 3 keer zo diep als de bol hoog is. Zodoende zijn de bloembollen goed beschermd tegen de vorst en kunnen ze in het voorjaar goed uitgroeien.

Let op: er zijn enkele uitzonderingen m.b.t. de plantdiepte van bloembollen. Wij adviseren om bloembollen te kiezen met verschillende bloeitijden. Zo kunt u, vanaf het vroege voorjaar, elke maand genieten van verschillende kleuren in uw tuin.

« Terug

Scroll naar boven