Duurzame tuin

Een tuin waar iedereen zich thuis kan voelen

Tips voor een duurzame tuin

Tegenwoordig gaan we steeds bewuster met de natuur en het milieu om. Veel mensen willen zo duurzaam mogelijk leven. Herkent u zich hierin en heeft u een tuin? Wij geven u graag een aantal tips voor de aanleg van een milieubewuste tuin, waarin u zich helemaal thuis kunt voelen.

Wat is een duurzame tuin?

In een duurzame tuin worden materialen gebruikt die blijvend en slijtvast zijn. Daarnaast is de tuin relatief onderhoudsarm, doordat de natuur voldoende kans krijgt om haar werk te doen. Planten krijgen de mogelijkheid om op natuurlijke wijze te groeien en dieren voelen zich er thuis.

Duurzaam materiaalgebruik

Wij controleren bij de aankoop van tuinmeubels, vlonders of potten of deze zijn gemaakt van duurzame materialen. Bij hout kunt u dit bijvoorbeeld zien aan het FSC-keurmerk. U kunt ook kiezen voor duurzame tuinverlichting. Bespaar bijvoorbeeld energie met solar-verlichting of ledverlichting.

Duurzame beplanting

Plaats planten in uw tuin die passen bij de ligging, het klimaat en de bodem van uw tuin. Is de bodem nat, droog, van klei, zand of veen? Waait het er vaak of is de tuin beschut? Schijnt de zon er regelmatigof ligt de tuin veel in de schaduw? Als u hier rekening mee houdt en voor inheemse planten gaat die zich goed aan de betreffende omstandigheden kunnen aanpassen, dan komt u al een heel eind.

Verder is het belangrijk om natuurlijke bemestingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Voorbeelden van natuurlijke bemestingsmiddelen zijn: compost en dierlijke mest. Insectenplagen kunt u bestrijden door uw tuin aantrekkelijk te maken voor natuurlijke vijanden zoals egels en vogels. Daarnaast raden we u aan goed voor de bodem te zorgen. Als u de bodem voorziet van de juiste bacteriën en schimmels zijn uw planten weerbaar tegen allerlei plagen.

Duurzame waterbeheersing

Heeft u gekozen voor beplanting die is aangepast aan de bovengenoemde omstandigheden? Dan bespaart u een hoop water; deze planten hoeft u immers nauwelijks water te geven. Wel is het belangrijk aan de waterinfiltratie te denken. Ofwel: dat uw tuin het water opneemt en dat er zo weinig mogelijk water naar de riolering stroomt. Als u hier niet aan denkt raakt het riool overbelast bij hevige regenbuien, waardoor er mogelijk overstromingen ontstaan. Hoe kunt u het water zo goed mogelijk infiltreren?

  • Pas waar mogelijk groen toe in uw tuin en beperk de bestrating. Planten nemen het water op.
  • Wilt u toch bestrating? Gebruik dan grind of bestrating met veel of grote voegen waar het water doorheen zakt.
  • Vang regenwater van het dak op in een regenton, een opslagtank of in een bassin. De vogels zullen dit zeer waarderen. Ze kunnen erin badderen en eruit drinken. Ook kunt u dit water hergebruiken om er bijvoorbeeld uw auto of ramen mee te wassen, of tijdens een hittegolf uw planten ermee te besproeien


Overige tips voor een duurzame, natuurvriendelijke tuin:

  • Plaats een insectenhotel in uw tuin. Zoals u wellicht heeft gehoord in de media hebben insecten het tegenwoordig erg zwaar. Met behulp van een insectenhotel biedt u onderdak aan deze beestjes. Tegelijkertijd bestuiven ze de bloemen in uw tuin, waardoor deze beter gaan groeien. Bovendien bestrijden sommige insecten bladluis. Een diertje dat u wellicht liever niet in uw tuin heeft.
  • Neem een haag in plaats van een schutting. Zo maakt u uw tuin aantrekkelijker voor vogels. Ze kunnen hun nestjes bouwen in de haag. Zijn de eieren uitgekomen? Dan heeft u grote kans dat de vogels beestjes aan hen zullen voeren die uw planten en bloemen aantasten. Denk aan slakken of rupsen.
  • Laat bladeren, takjes en andere losse vegetatie liggen. Zo kunnen egels en vogels in uw tuin schuilen en genoeg materiaal vinden om hun nestjes te maken.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de aanleg van een duurzame tuin? Neem vooral contact op. We beantwoorden graag uw vragen. Bent u van plan een duurzame tuin aan te leggen en kunt u wel wat hulp gebruiken? Onze tuinarchitecten en hoveniers staan voor u klaar om samen met u uw duurzame droomtuin te creëren.

Neem contact op

Brochure

Wij hebben een prachtige brochure voor u klaar liggen.

Vraag brochure aan

Contactgegevens

Zinkweg 189 
3262 BH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard

Telefoon  
0186-618465
Of stuur ons een e-mail

  
Scroll naar boven